10. huhtikuuta 2017

Nettielämä nielaisee paljon aikaa

Ajankäytöstä ja nettielämästä puhuimme jo aloituswebinaarissa. Palaamme vielä saman teemaan.
SoMe ja nuoret 2016 -tutkimukseen kannattaa tutustua vähän tarkemmin. Tämä aineisto antaa hyvää tietoperustaa myös digitarinaan.

Tuoreimpaan kyselyyn saatiin 5520 vastaajaa, jotka olivat 13 - 29-vuotiaita. Vastaava tutkimus on toteutettu myös vuosina 2015 ja 2013, joten halutessasi pääset vertailemaan tuloksia.

Vastauksista on eroteltuna kuusi eri lohkoa, joista kaikista löytyy hämmästeltävää. Pääset lohkoihin  klikkaamalla kolmea viivaa pääotsikon perästä:

  1. ajankäyttö
  2. suosituimmat palvelut
  3. somen käyttötavat
  4. somen merkitys
  5. harkinta somessa
  6. tulevat trendit.
Internetissä käytetystä ajasta suurin osa menee sosiaalisen median palveluissa. Keskiarvovastaaja 19,7-vuotias käyttää niitä noin 15 tuntia viikossa. Huomattavaa on, että ilmeisesti someilu on muuttunut jonkin verran nopeamman selailun suuntaan. Mitä vanhempiin ryhmiin mennään, sitä enemmän netissä menee aikaa.

Pääasiallisin käyttötarkoitus on keskusteleminen tuttujen kanssa. Älypuhelin on nyt suosituin laite, jolla somesovelluksia käytetään. Näin tekee 95 % nuorista.
Nuoret pääasiassa lukevat ja katsovat sisältöjä. Muiden tuottamaa  sisältö peukutetaan, mutta oman sisällön tuottamisen suosio on hiipunut. Musiikin kuuntelu ja reaaliaikaiset keskustelut ovat tärkeitä, mutta sen sijaan blogien pitämisen suosio vähenee vuosi vuodelta. Sen sijaan valokuvia julkaistaan nyt aiempaa innokaammin.

Poimi joku itseäsi kiinnostava näkökulma ja vertaa, miten tulokset pätevät omaan toimintaasi.


4 kommenttia:

  1. Tutkimuksessa oli monta mielenkiintoista seikkaa. Itse en kuulu tutkimusryhmän ikähaitariin, mutta somen merkityksellisyys on hyvin samankaltainen. En varsinaisesti hae uusia ystäviä vaan keskustelen samoihin harrastusryhmiin kuuluvien ihmisten kanssa. Uuden FB ystävän olen tavannut harrastuksen parissa livenä ennen ystäväpyyntöä. FB:n tapahtumat ovat lähes ainoa kanava saada tietoa kansainvälisistä tapahtumista. Nykyisin on helpompi osallistua tapahtumaan vaikka Roomassa kuin Rovaniemellä. Etäisyys käsite on muuttunut totaalisesti.

    Tiedonhaku on varsinkin nyt opiskeluaikana korostunut. Yllättävä tutkimustulos oli Wikipedian aliarvostus. Vain 43 % vastaajista piti sitä luotettavana tiedonlähteenä.

    VastaaPoista
  2. Minua kiinnosti somen käyttötavat, koska koen itse, että käytän somea lähes samalla tavalla kuin muut käyttäjät. En kuulu mihinkään tutkimuksen ikäryhmistä, koska olen tutkimuksen vanhinta ikäryhmää hieman vanhempi. Henkilökohtaisesti käytän sosiaalisen median palveluista facebookkia sekä you tubea. Facessa luen sisältöjä/ilmoituksia, kyselen kuulumisia, teen koulutehtäviä, katselen muiden lataamia kuvia sekä peukutan ja kommentoin asioita. Itse en facebookkiin kovin paljon mitään lataa, koska haluan pitää etäisyyttä asioihin. You tubessa kuuntelen musiikkia ja katson videoita. Muita some-palveluja en käytä, koska koen edellä mainoittujen palvelujen riittävän minulle. Eikä minulla ole aikaa olla somessa jatkuvasti. Mutta olen huomannut facen koukuttavuuden niin, että tietokoneen avattuani kirjaudun faceen ja katson onko mitään uutta :)

    VastaaPoista
  3. Tutustuin tarkemmin kohtaan Sosiaalisen median merkityksellisyys

    Tutkimuksessa todetaan, että sosiaalista mediaa käytetään, koska muutkin käyttävät.
    Tämä, ehkä jollain tapaa jopa itsestäänselvyys, on kuitenkin mielenkiintoinen siinä mielessa että se tavallaan pakottaa käyttämään sosiaalista mediaa, koska muuten jää ulkopuoliseksi.
    Asian merkityksellisyyttä korostaa tutkimuksessa selvitetty keskimääräinen some-aika: 15 tuntia!
    Voi siis kysyä, onko keskivertonuorella käytännössä oikeastaan edes mahdollisuutta tehdä valintaa käyttääkö somea vai ei?

    Omaan somen käyttöön tutkimus ei korreloi - koska ensinnäkään en ole nuori - ja toiseksi
    sosiaalisten suhteiden ylläpito onnistuu ilman sosiaalisen median palveluitakin. Some myös vaatisi aikaa, joka olisi sitten jostain muusta pois...

    VastaaPoista
  4. Kirjoitinkin some-ajankäytöstäni jo blogissani. Kuten kirjoitinkin niin käytän puhelintani noin 4 tuntia päivässä. Eniten aikaa käytän ystävien kanssa keskusteluun.
    Katsoin myös tilastoa, jossa nuorilta on kyselty mihin he käyttävät eniten aikaa. Voin samaistua myös kohtaan, että siitä on tullut tapa. Usein esimerkiksi metromatkat kulutan selailemalla puhelinta, vaikka siellä ei mitään erityisen jännittävää sillä hetkellä edes tapahtuisi.
    Mielestäni positiivista on myös se, että 69% nuorista käyttää laitteita myös tiedon hankintaan eikä pelkästään tyhjänpäiväiseen selailuun.

    VastaaPoista

Creative Commons -käyttölupa
HH some tutuksi, jonka tekijä on outikati, on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.