18. huhtikuuta 2017

Onko digitaalinen tasa-arvo saavutettavissa?

Millaista huomiota olet kiinnittänyt digitasa-arvoon? Digitaalisuus eri kanavineen vyöryy ylitsemme, halusimmepa sitä tai emme.

Miten hyvin nykyisin on mahdollista selviytyä perinteisten viestintäkanavien (sanomalehtien, radion, tv:n) varassa? Miten käy, jos ei halua olla "sähköisesti" sosiaalinen?

8 kommenttia:

  1. Ehkä olen jotenkin vanhanaikainen, kun sanon, että kyllä mielestäni aika hyvin normaalielämässä pärjää sähköisten viestintäkanavien avulla. Digitaalisuus tuo viestintään nopeutta ja laajuutta, mutta sanomalehdet, radio ja tv edelleen ovat monille ihmisille ja yrityksillekin täysin riittäviä viestimiä.

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä Tiinan kanssa, perinteinen tiedonvälitys toimii edelleen aivan riittävällä tasolla.

    Olen myös sitä mieltä, että viestintä ja sosiaalinen media eivät missään nimessä ole sama asia. Sosiaalinen media on (mielipide) usein viihdettä, jolla ei ole läheskään aina juurikaan informatiivista arvoa. Sen sijaan perinteisten viestintäkanavien anti perustuu ainakin uutisoinnin osalta yleensä tosiasioihin, vaikka ne tosiasiat välillä hiemän värittyvätkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdyn tähän kommenttiin.

      Vielä löytyy myös ihmisiä jotka mielellään tukevat printtimediaa. Ja esimerkiksi radioiden aamushowt ovat suuri tekijä, informaation välittäjänä ja myös ihmisten yhteen tuojana. Aamulypsy!!

      Poista
  3. Nykymaailma muuttuu hirveätä vauhtia. Onko mahdollista kuvailla elämää ilman somea ja sähköisistä viestintäkanavista? Vois olla, että olen vähän vanhanaikainen, mutta joskus luen sanomalehtia ja katson tv:tä.

    VastaaPoista
  4. Omat vanhempani ovat yli 75v, eivätkä omista lainkaan Intternettiä (kuten itse sanovat). Heitä aina harmittaa, kun tv-uutisissakin aina mainitaan, että "lisää tietoa Ylen nettisivuilla". Heidän on myös aika hankalaa hoitaa esim. pankkiasioita. Myös matkojen varaaminen puhelimessa on todella hankalaa (lähes mahdotonta). Olisikin muistettava, että meillä on olemassa sukupolvi, joista osa ei varmasti tule ikinä hankkimaankaan laitteita, jotta pystyisivät käyttämään digitaalisia palveluita.

    Lehden lukemiseen liittyen meille tulee viikonloppuisin paperinen lehti! Sen parissa on ihana aloittaa rauhallinen viikonlopun päivä:)

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Varmasti on ihmisiä, Suomessakin, jotka voivat olla olematta ns. sähköisesti sosiaalisia. Heille riittää perinteiset kanavat tiedonhakuun ja tiedon saamiseen: televisio, radio ja sanomalehdet. Toimittajana ja sisällöntuottajana en voisi kuvitella tätä prosessia ilman digitaalisia kanavia. Luen heti aamulla tuoreet uutiset sekä talouselämän käänteet verkosta, tarkistan Facebookin, sähköpostin ja Instagramin. Tämän toistan useaan otteeseen päivän aikana. Katson myös kaikki ohjelmat ja elokuvat verkosta, televisiota en seuraa juuri lainkaan. Lehtiä luen, kun niitä saan käsiini, mutta tuoreita uutisia en niistä hae. Toisaalta mikään lukukokemus ei ole perinteisen kirjan tarjoaman kokemuksen veroinen – kirjasta en formaattina todennäköisesti ihan heti luovu. Myös jotkut vanhemmat ihmiset omaksuvat ja ennen kaikkea hyväksyvät digitaalisuuden osaksi nykypäivää. Vaikkei oma eläkeikään ehtinyt äinini mikään digivelho ole, päivittää hän Facebookiinsa kuvia, lukee sähköpostit ja esimerkiksi tekee lennolle lähtöselvityksen verkossa älypuhelimellaan.

    VastaaPoista
  7. Minun on vaikea kuvitella omaa elämääni ilman internettiä, koska käytän sitä päivittäin esim. uutisten lukemiseen, säätietojen katseluun sekä yleiseen tiedon keruuseen. Haaga-Helian opintoja ajatellen olisi lähes mahdotonta opiskella ilman internettiä. Moodle ja muut opiskeluun tarvittavat välineet löytyvät internetistä sekä netistä löytyy paljon tietoa, jotka auttavat minua opintojeni edistymisessä. Sosiaalinen media on minulle lähinnä väline yhteyden pitoon sekä uutisten/viihteen seuraamiseen. Jos en saisi käyttää nettiä, olisi se varmasti alkuun todella haastavaa. Mutta uutiset voi seurata helposti myös TV:n, radion ja sanomalehtien kautta. Onhan niin tehty hyvin pitkään ennen kuin internetin käytöstä tuli niin suosittu ja arkipäiväinen asia. Internetistä luopuminen olisi mielestäni lähinnä takapakkia nykyiselle kehitykselle, joten tuskin sitä päivää ainakaan lähitulevaisuudessa tulee vasteen, että netin käytöstä pitäisi luopua.

    VastaaPoista

Creative Commons -käyttölupa
HH some tutuksi, jonka tekijä on outikati, on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.