8. kesäkuuta 2014

Tunnistatko digitaalisen dementian?

Tällä kertaa on tarjolla digitaalista dementiaa. Tunnetko termin? Tunnistako oireet? Aiheesta löytyy internetin syövereistä yhtä ja toista.

5 kommenttia:

  1. Enpä ollut tuota termiä aikaisemmin kuullut, mutta kieltämättä aihe sisältönsä puolesta on monesti mielessä ollut, kun itse digitaalisiin asioihin on vuosien varrella nihkeästi tutustunut ja kun seuraa oman jälkikasvunsa ajankäyttöä esimerkiksi tietokoneen äärellä. Ovatpa nuo lapsukaiset ihmetelleet mummolan kirjahyllystä löytyvää tietosanakirjasarjaa, josta itse aikanaan hain tietoa eri asioista. Silloin piti ainakin hallita aakkosten järjestys :)

    Tutkijat tuntuvat olevan asiasta aidosti huolissaan, mutta digitaalista kehitystä emme toki voi mitenkään estää. Ilman minkäänlaista tieteellistä osaamista mietin, että onko tämä siis vain ihmisaivojen evoluutiota tekniikan kehittyessä eli tulevaisuudessa ihmisten ei tarvitsekaan muistaa ovikoodeja ja muistin ei muutenkaan tarvitse olla samanlainen kuin ennen digitaalisia apuvälineitä? Entä onko aivojen kapasiteetti valjastettavissakin aivan muuhun, josta ei vielä meidän elinaikanamme edes tiedetä...

    VastaaPoista
  2. Melko kärjistettyjä ja liioiteltuja uhkakuvia.

    Nykyinen keskustelu digitaalisten medioiden haitallisuudesta muistuttaa mielestäni 60-luvun pelottelua väkivaltaviihteen (ja yleisesti television) vaikutuksesta ja vaarallisuudesta.Silloinkin useat tutkijat totesivat että mediassa esiintyvä väkivalta johtaa suoraan samankaltaisiin tekoihin oikeassa elämässä. No kysymyksestä ei vieläkään ole päästy yhteisymmäryykseen, mutta harvat viestinnän tutkijat uskovat tähän enää.

    Itse olen tosin jo sitä sukupolvea, joka haaveilee kirjaa lukiessaan, että siitä löytyisi ctrl+f -ominaisuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, minäkin olen tuota ctrl+f -toimintoa kaivannut painettuun tekstiin vaikka kuinka monesti :D. Ja välillä ärsyttää kirjoittaa muistiinpanoja/lainauksia, kun tietää että koneella copypaste olisi hoitanut homman alta aikayksikön.

      Nämä postaukseen linkatut jutut saivat minut kuitenkin miettimään käytöstäni tarkemmin. Minulla ei tosiaankaan ole hyvä muisti ja se voi johtua juurikin siitä, ettei minun tarvitse ikinä muistaa mitään. Puhelimeni ja kalenterini piippaavat, kun tehtävien deadlinet ja tapaamiset lähestyvät. En halua edes ajatella sitä päivää, kun joku järjestelmä kaatuu (kop kop).

      Poista
  3. Uusi termi minullekin, vaikka tavallaan olen tiennyt asian olemassaolosta. Paniikki iski yksi päivä, kun puhelimen kalenteri tilttasi. Ja vaikka edustan aika tuoretta sukupolvea, kuulun itse niihin, joita harmittaa, jos kirjoja ei kohta enää saa kirjoina. Tykkään tehdä esim. opiskelukirjoihin merkintöjä ja muistiinpanoja. Rakastan myös kirjahyllyäni, ja se on minulla sitä varten, että voin hamstrata tietokirjoja... Olen yhden digikirjan tässä taannoin ostanut, ja mielestäni siihen tehtävät "digi-muistiinpanot" eivät ole yhtään niin tehokkaita kun omin kätösin kynällä kirjoitetut... Lehtiä kyllä luen mielummin taas ihan sähköisenä :)

    VastaaPoista
  4. Muistia pystyy kehittämään erilaisilla harjoituksilla. Tiedon määrä taas kasvaa valtavasti koko ajan. Olisimme varmaankin pulassa ilman tietotekniikkaa ja tehokasta tiedonhakua.

    VastaaPoista

Creative Commons -käyttölupa
HH some tutuksi, jonka tekijä on outikati, on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.